Kako napraviti bioenzim i ostala prirodna sredstva za čišćenje bez otpada

Prirodna sredstva za čišćenje: alkohoni ocat, soda bikarbona i bioenzim

Tri najbolja prirodna sredstva za čišćenje su bioenzim, alkoholni ocat i soda bikarbona. Ocat i soda su također odgovorni za najčešći mit o čišćenju, a to je da čiste bolje kada se pomiješaju. Ako pomiješamo alkoholni ocat i sodu bikarbonu, zapravo ćemo dobiti sol i vodu, no zbog jake reakcije (mjehurića) stječemo dojam da se događa nešto abrazivno i samim tim bolje čišćenje. Odgovor je da ih je potrebno koristiti zasebno. Mješavina vode i octa može se koristiti za redovito čišćenje svega, od površina do prozora, dok se soda bikarbona može koristiti za ribanje težih mrlja.

Otopina alkoholnog octa

Recept

Voda: 250 ml / 8.45 oz

Alkoholni ocat: 250 ml / 8.45 oz

Koraci

Bocu s raspršivačem napunite do pola vodom, a do pola alkoholnim octom

Soda bikarbona

Recept

Napravite pastu od sode bikarbone i malo vode u manjoj zdjelici te je nanesite na površinu koju trebate očistiti i izribati krpom. Za teže mrlje, nakon ribanja ostavite mješavinu 15 minuta prije nego što ju obrišite. Za dno WC školjke ostavite sodu bikarbonu da odstoji preko noći.

Što čistiti alkoholnim octom, a što sodom bikarbonom?

Za čišćenje gotovo svega se mogu se koristiti i soda bikarbona i ocat. Kao što je već rečeno, osobno, kada je u pitanju redovno čišćenje koristim alkoholni ocat razrijeđen u vodi, dok kod ribanja ili uklanjanja mrlja, koristim sodu bikarbonu.

• Kuhinja: mikrovalne pećnice, pećnice, hladnjaci, štednjaci, radne ploče, pločice, sudoper i začepljen odvod, srebrni pribor, zamrljane šalice za kavu i čaj, lonci i tave

• Kupaonice: WC, WC četke, tuševi, kade, umivaonici, pločice

• Tepisi

• Zavjese

• Dječje igračke

• Obuća

Koja je razlika između sode bikarbone i sode za pranje?

Iako zvuče slično, i oba su ekološki proizvodi za čišćenje kućanstva, a čak je moguće i dobiti sodu za pranje od sode bikarbone, zagrijavanjem sode bikarbone u pećnici dva sata na 200 Celzijusa / 400 Fahrenheita, ne radi se o istim sredstvima. Glavna razlika koju treba zapamtiti je da soda za pranje bolje djeluje kao pojačivač deterdžentu za rublje, omekšivač vode i sredstvo za uklanjanje mrlja za tekstil, dok soda bikarbona čisti tvrde površine, pločice, nehrđajući čelik i staklo. Osim što čisti, soda bikarbona može se koristiti i kao sredstvo za dizanje u hrani, u dentalnoj higijeni te i na koži, dok soda za pranje ne može.

Kako napraviti bio-enzim?

kako napraviti bioenzim od voća i povrća

Bio-enzim je organska otopina nastala fermentacijom ostataka voća i povrća, kao što su kore i sjemenke, zajedno sa šećerom i vodom. Njihov omjer je 10:3:1, što znači da na svakih 10 dijelova destilirane vode dodamo 3 dijela ostataka voća i povrća i 1 dio šećera.

Recept

Ostaci voća i povrća: 900 g / 2 pounds

Smeđi šećer: 300 g / 10,5 oz

Destilirana voda: 3 litre / 100 oz

Koraci

Korak 1. Uzmite plastičnu bocu od 5 litara (osobno iskoristim onu ​​u kojoj je kupljen alkoholni ocat ili destilirana voda)

Korak 2. Dodajte vodu i šećer i protresite bocu

Korak 3. Dodajte ostatke voća i povrća i opet sve protresite

Korak 4. Ostavite tri mjeseca na tamnom i hladnom mjestu

Korak 5. U prvom tjednu otvarajte bocu svaki dan kako biste oslobodili plinove iz fermentacije te ju protresite

Korak 6. Nakon tri mjeseca procijedite tekućinu kroz sito u demižon ili posudu

Korak 7. Razrijedite bioenzim s vodom i stavite u bocu s raspršivačem za potrebe čišćenja

Bilješke

Napomena 1. Koristite smeđi šećer jer ima više minerala od bijelog

Napomena 2. Koristite plastične boce umjesto staklenih jer plinovi mogu uzrokovati lomljenje stakla

Napomena 3. Ako vidite crve, dodajte još 100 g šećera i dobro zatvorite čep

Napomena 4. Ako želite bolji miris, koristite više voća nego povrća, pogotovo citrusnog

Napomena 5. Nakon cijeđenja bacite ostatke u vrt ako imate, ako nemate, ponesite u prirodu jer je dobro gnojivo za zemlju.

Kako koristiti bio-enzim?

1. Bio enzim razrijeđen u omjeru 100 ml / 3,4 oz sa 1 litrom / 33 oz vode, svestrano je sredstvo za čišćenje koje se može koristiti za čišćenje sljedećeg:

 • Podovi
 • Prozori
 • Površine kuhinje i kupaonice
 • Pločice
 • Posuđe
 • Rublje
 • Odvode
 • Kamenac
 • Plijesan
 • Namještaj
 • Kućne ljubimce

2. Izvrstan je za zalijevanje biljaka ili vrta; pomiješajte 30 ml/ 4 oz bioenzima sa 2 litre / 0,5 galona vode i poprskajte (ne koristite nerazrijeđeni bioenzim jer je prejak)

3. Uspješno uklanja vrtne parazite i nametnike: pomiješajte 15 ml/ 0,5 oz bioenzima sa 500 ml/19 oz vode i poprskajte

4. Odličan je kao prirodni šampon za kosu

5. Pročišćava zrak i uklanja neugodne mirise

Koju krpu koristiti za čišćenje?

Koje ekološke krpe i četke koristiti za čišćenje bez plastike

Najbolja zero-waste opcija je iskoristiti stari ručnik ili majicu. Druga najbolja opcija je da pitate prijatelja ili člana zero waste grupe imaju li ručnik ili majicu koja im više ne treba. Ukoliko ju svejedno morate kupiti, potražite prirodni tekstil poput organskog pamuka ili bambusa. Ako je ikako moguće, izbjegavajte korištenje krpica od mikrovlakana za čišćenje jer su izrađene od sintetičkih vlakana koja se ispuštaju u naš sustav vode, a time i u okoliš, utječući na životinjski svijet.

Uz krpu preporučam drvenu četku za ribanje od prirodnih vlakana u slučajevima kada je krpa preslaba.