Kako sami napraviti prirodnu i domaću pastu za zube

Kako sami napraviti prirodnu i domaću pastu za zube

Prije svega, savjetovala bih vam da o prirodnoj pasti porazgovarate s nekoliko stomatologa i stručnjaka. Glavni problem domaće paste za zube je što ne sadrži fluor. Fluor je predmet mnogih rasprava, neki tvrde da je neophodan u njezi zuba, dok drugi tvrde da je štetan. Potrebno je dulje vremena da se na zubima primijeti razlika između korištenja i nekorištenja fluora, a problemi sa zubima nisu mali problemi.

Puno je varijabli koje treba uzeti u obzir pri procjeni nečijeg oralnog zdravlja: geni, prehrana (jedenje više biljne hrane u odnosu na prerađenu hranu), higijena zuba (čišćenje koncem i pranje zuba) itd, što otežava utvrđivanje uzroka potencijalnih problema. Mišljenja sam da to nije problem za uzeti olako, stoga istražite temu prije nego što donesete odluku. Svoje iskustvo ću vam ispričati u nastavku nakon recepata. Još jedna napomena; nikada ne stavljajte svoje zdravlje ispred svojih zero waste ciljeva.

Nemoguće je postići 100% život bez otpada, a naši zdravstveni problemi bi ionako rezultirali sa još više otpada.

Imam dva recepta za vas koja su bez kokosovog ulja i sode bikarbone (soda bikarbona je odlična za neutralizaciju kiselina u ustima, ali može biti prejaka za caklinu. Ako je koristite nemojte prelaziti 5% od ukupnog recepta) Jedan recept je pasta, dok je drugi prah.

Prvi korak je da nađete malu staklenku ako imate u domu koju možete iskoristiti za pastu.

Pasta za zube od metvice

Recept

Kalcijev karbonat (kreda): 22 g / 5 žličica

Bijela glina: 22 g / 5 žličica

Eterično ulje metvice: 2,22 g / ½ žličice

Voda: 5 g / 2 žličice ili više ako je presuho

Koraci

Korak 1. Pomiješajte suhe sastojke

Korak 2. Dodajte eterično ulje mente

Korak 3. Polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete finu konzistenciju

Pasta za zube u prahu

Recept

Kaolinska glina: 17 g / 4 žlice

Cimet: 4 g / 1,5 žličice

Koraci

Pomiješajte sve sastojke i pasta je spremna za upotrebu!

Moje iskustvo s fluorom

Nisam sigurna da sam ikada vidjela toliko rasprave kao na ovu temu, i da skratim priču, još uvijek nisam sigurna kome da vjerujem. Pitala sam tri zubara i jednog liječnika, a rezultati su bili izjednačeni 2:2. Neki tvrde da je flour bitan, dok drugi tvrde da su četkanje i konac jedine stvari na koje treba obratiti pozornost. Sažet ću svoje iskustvo u nadi da ću vam malo razjasniti stvari.

Fluor ima ulogu da jača caklinu koju neprestano napadaju oralne bakterije koje potom uzrokuju kiselinu i karijes u našim ustima. Fluor je prirodni mineral koji se može naći u hrani, vodi i proizvodima za higijenu zuba. Naša tijela ga također proizvode u obliku kalcija. Ako se konzumira u velikim količinama, kao i svaki drugi vitamin/mineral/sastojak, može uzrokovati neurološke, reproduktivne i kardiovaskularne probleme. Dakle, u količinama koje su dostupne, trebao bi biti prihvatljiv.

Prema skupini ljudi koja je protiv fluorida, čak i male razine fluorida mogu biti opasne.

No, najviše me od svega me šokirala spoznaja da sam cijeli život nepravilno prala zube. Da bi fluor djelovao, ne smijemo isprati pastu nakon pranja zuba, baš kao što to rade u filmovima. To je nešto što nikad u životu nisam radila. Svaki trag paste za zube, a zbilja mislim na apsolutno svaki trag, je uvijek bio ispran. Dakle, u osnovi, nalazila sam se u nigdjezemskoj, nisam ga dobivala kako treba, ali sam ga ipak imala u maloj količini i sve je bilo u redu.

Kada sam počela istraživati ​​ovu temu, bila sam bez floura u svojoj prirodnoj pasti već dvije godine. Zbog velikog straha, pokušala sam ponovno uvesti fluor u svoju pastu tako što sam se zaputila u ljekarnu u nadi da ću ga umiješati u svoju pastu, ali su mi rekli da ga nema u prodaji; to je mogla napraviti samo velika farma, a također ga je nemoguće kupiti ni putem interneta. Ako je fluor tako važan, vjerujem da bi bio široko dostupan, baš kao i vitamin B12.

U redu, ima ga dovoljno u vodi iz slavine, zar ne? Pokušala sam se utješiti govoreći svom stomatologu. Čak mogu duže zadržati vodu u ustima, slično kao što neki mućkaju ulja. Jednostavno se nasmijao i rekao da to neće utjecati, unatoč činjenici da neki online izvori tvrde da ćemo na ovaj način dobiti 25% više fluora.

Koristim prirodnu pastu za zube bez fluora od 2014. i sve je u redu što se tiče mene i mog supruga, ne mogu se natjerati da se vratim na one iz trgovine. Opet, zbog raznih faktora, ono što funkcionira za mene možda neće funkcionirati za vas. Ovo je naša odluka zasada. Posljednje četiri godine jedemo prilično čisto, cjelovitu hranu, bez ikakve prerađene hrane, šećera, kave i alkohola. Genetika također igra veliku ulogu, što je dosta individualna stvar.

Unatoč svemu tome, kada bi sutra fluor postao dostupan u ljekarni, vjerujem da bih mali postotak stavila u svoju pastu.